“Lag deg en god dag” er et uttrykk som har blitt stadig vanligere i det siste. Lettere sagt enn gjort, tenker nok mange av oss, der vi valser ut døra med en brødskive i ene hånda og treningsbag, bilnøkler og matsøppel i den andre. Om vi tillater oss å starte dagen med kaos, er sjansen større for at den fortsetter med kaos. Det er selvsagt helt uproblematisk dersom du er en type som lever godt med kaos! For de av oss som vet vi fungerer bedre med mer ro og oversikt, derimot, kan det være verdt å etablere en morgenrutine som gir en bedre start på dagen.
Mange produktive og kreative mennesker sverger til en mer eller mindre fast morgenrutine for å sikre at dagen deres blir god. Hva som er riktig innhold i morgenrutinen din, vet bare du. I denne artikkelen gir vi deg noen ideer til hvordan du kan gå frem for å lage en morgenrutine som gir deg den starten på dagen du ønsker deg.
Se for deg drømmemorgenen
Når du skal prøve å finne ut hvordan du kan lage en så god start på dagen som mulig, kan det være fint å starte med å skissere opp for deg selv hvordan en drømmemorgen ser ut. Du velger om du vil skrive med penn på papir, notere på telefonen din eller lese det inn som en talebeskjed til deg selv. Det viktigste er å se det klart og tydelig for deg.
Legg til side alle virkelighetens begrensninger når du ser for deg den perfekte morgenen, poenget med øvelsen er å slippe fantasien løs. Drømmer du om å ha en ferdig oppsalet hest i hagen som du kan ri en tur i soloppgangen med, eller en baker som har sørget for ferske croissanter på kjøkkenbenken til du står opp, er det helt innafor. Veldig ekstravagant trenger det heller ikke å være, drømmen om en halvtime alene med en god kopp kaffe er mer enn godt nok.
Les også: Derfor bør du spise frokost
Hvilke behov kommer til syne?
Når du har beskrevet din drømmemorgen, er oppgaven å trekke ut essensen av det du har skissert. Har du behov for å røre på deg, være i naturen, trekke frisk luft, sitte i stillhet, høre musikk, snakke med andre eller lese noe oppløftende? Ønsker du å bruke morgenen på mindfulnessøvelser, gir vi deg tips til hvordan du får mer mindfulness i hverdagen.
Når du ser hvilke behov som er viktigst for deg, blir det også lettere å legge til rette for å imøtekomme dem i morgenrutinen din.
Slik får du en mer effektiv
og variert hverdag
Hverdagen kan være hektisk med alt som skal gjøres og fikses, og om du har følt deg litt som en hodeløs høne der du løper rundt for å rekke alt, er du ikke alene. Her er noen enkle grep for å få en mer effektiv og balansert hverdag.
Hva stikker kjepper i hjulene?
Nå kommer realiteten og banker på. Hva er det med dagens situasjon som gjør at du ikke får gjennomført morgenen din slik du ønsker? Her gjelder det å skille mellom faktorer du kan gjøre noe med, og de du ikke kan gjøre noe med. Er det største problemet ditt at du ikke kommer deg i seng tidsnok til å stå opp når du vil, tar vi for oss slike utfordringer i neste punkt.
Les også: 5 grunner til at du alltid er trøtt
Har du små barn som våkner tidlig, kan det være vanskelig å komme seg opp mens det er helt stille i huset. Den skal tross alt være lystbetont og gi deg overskudd, denne morgenrutinen, så dersom du har et barnehagebarn som våkner klokka 05 hver morgen, vil vinninga kanskje gå opp i spinninga når du må sette alarmen til å ringe 04:30 for å få sitte alene med kaffekoppen. Er det mulig å sysselsette barnet en halvtime på morgenkvisten, slik at du kan få noen minutter for deg selv? Har du en partner som kan stå opp med barnet annenhver morgen, slik at du får noen dager i uka med litt egentid om morgenen? Av og til byr livet på litt ekstra hinder i veien, og da er det også ok å slå seg til ro med at det holder om du får de minuttene for deg selv et par morgener i uka, for eksempel.
Les også: Slik etablerer du nye vaner som varer
Det gjelder også å ikke bli så rigid i forventningene og gjennomføringen av morgenrutinen din at det må være helt perfekt for at du skal si deg fornøyd. Legg lista lavt og gjør det beste du kan ut fra forutsetningene i din hverdag, da blir det lettere å glede seg over det du faktisk får til.
Hvordan kan du legge til rette for å gjennomføre?
Overraskende ofte viser det seg at kombinasjonen tydelig plan og tilstrekkelig med tid gir gode resultater. Har du klart for deg hva du skal gjøre, og kommer deg opp i tide til å gjennomføre det du har planlagt, har du et godt utgangspunkt. Husk også at en morgenrutine kan være å sitte fem minutter i stillhet uten mobil eller andre forstyrrelser, eller å gjøre en fast pusteøvelse før du går i dusjen, det må ikke være fryktelig omfattende og tidkrevende.
Om du først kommer i gang med morgenrutinen, er det å gjennomføre noe, kunne krysse det av en liste, en stor belønning for hjernen. Kombinert med at du allerede på vei til jobb vet at du har gjort noe som er godt for deg selv, er det stor fare for at det drypper litt ekstra gladhormoner på deg. Og så kan resten av dagen bare komme!