Hvilke muskelgrupper bør man trene sammen?

sterk-mage

Det er mange ulike råd og meninger om hvordan du bør legge opp styrketreningen din. Et spørsmål mange stiller seg, er hvilke muskelgrupper man bør trene i samme økt. I denne artikkelen ser vi nærmere på dette spørsmålet. 

Tren heller hele kroppen i én økt

Tron Krosshaug, førsteamanuensis ved Norges idrettshøyskole, er tydelig på at det beste for de aller fleste er å trene hele kroppen i en og samme økt. Han mener fokuset på hvilke muskelgrupper som kan og ikke kan kombineres, er gammeldags og utdatert tenkning.

Når vi vet at vi har over 600 ulike muskler i kroppen, er det lett å bli stressa over et pålegg om å trene hele kroppen hver gang man trener styrke. Heldigvis finnes det en rekke styrkeøvelser som utfordrer flere muskler samtidig, ta for eksempel noen klassikere som armhevinger, stå i planke, utfall og markløft. Du kan med andre ord lage et relativt kort styrketreningsprogram som sørger for at hele kroppen får kjørt seg godt.  

Funksjonell styrketrening 

Før du setter i sving et omfattende system for hvilke muskelgrupper du skal trene når, hvor hyppig og med hvilken belastning osv., bør du spørre deg selv hva som er grunnen til at du vil trene styrke. 

For de fleste som trener for å holde seg i form, ta vare på helsa og kunne fungere best mulig i hverdagen, vil det holde å trene hele kroppen to til tre ganger per uke. Krosshaug understreker at det betyr at du kan kombinere en løpe- eller sykkeløkt med noen gode styrkeøvelser, og at det teller som en av styrkeøktene. Du må ikke trene kun styrke en dag for at det skal regnes som en styrkeøkt. 

Les mer: Hvorfor trenger vi sterk rygg og magemuskler

Fordelene med en sterk kropp

En sterk kropp gjør hverdagen enklere! Les mer om hvorfor deter så viktig å holde seg i god form. 

Tren oftere og øk belastningen

Et nøkkeltips for å se progresjon i styrketreningen, er å øke belastningen sakte men sikkert. Hvis kroppen stadig må jobbe litt hardere når du trener, vil du både bli sterkere, og kroppen vil fortsette å bygge mer muskler. Det er mye bedre å trene styrke to til tre ganger i uka og variere belastningen, heller enn å trene en økt der du virkelig gir alt du har. 

Hvordan kommer jeg i gang? 

Den gode nyheten er at å komme i gang med styrketrening verken krever mye utstyr eller tid. Vi har skrevet flere artikler om temaet, og du kan finne inspirasjon i Hjemmetrening uten vekter, i en tekst om styrkeøvelser som forebygger vond kontorrygg, eller kanskje trenger du noen tips til hvordan kommer du i gang med treningen

Et godt overordnet tips, er å sørge for at du har riktig teknikk når du trener styrke. Har du en venn som er mer erfaren, kan vedkommende kanskje tilby litt grunnleggende veiledning? Har du ikke tilgang på noen med denne kompetansen, er det smart å booke en time med en personlig trener eller lignende, slik at du vet at du ikke feilbelaster og risikerer å skade deg i oppstartsiveren. Vi ønsker lykke til på muskelferden!