Er du interessert i å ta vare på den fysiske helsa di, er det enkelt å finne gode råd og anbefalinger basert på forskning og vitenskap. Men hva men den mentale helsa vår – finnes det like klare anbefalinger for hvordan vi best tar vare på den? I denne artikkelen ser vi nærmere på mental sunnhet, det finnes nemlig en ABC for god mental helse.
Hva vil det si å være mentalt sunn?
Å være mentalt sunn kan forklares på mange ulike måter, men i kjernen av en god mental helse ligger en følelse av å ha det godt med seg selv, i de viktigste relasjonene sine, en opplevelse av å mestre livet. Det betyr ikke at hver dag er som starten på en Disney-film, der alle relasjoner er plettfrie, du føler deg uovervinnelig, og alt du gjør får stående applaus. Det er helt normalt å kjenne på motgang og mindre gode dager også med en sunn mental helse, og er du mentalt sunn så vet du og erkjenner at noen grå dager også hører med til livet, uten at det mørklegger hele tilværelsen.
Hva kan jeg gjøre for min mentale helse?
I Australia har en helseorganisasjon med fokus på mental helse, Mentally Healthy Western Australia, gjennomført et forskningsprosjekt med mål om å gi et annerledes, positivt og handlingsorientert fokus på mental sunnhet. Ved Curtin University i Perth i Vest-Australia, har de basert på denne forskningen laget en ABC-guide for mental sunnhet. Nøkkelordene er act, belong, commit, og bak hvert nøkkelord ligger råd om hva vi kan gjøre for å fremme trivsel og bli klar over hvilke styrker vi selv har.
Act – Vær aktiv!
Vi har skrevet flere tekster om fordelene med fysisk aktivitet, og det er ikke tvil om at bevegelse og lystbetont aktivitet kan gjøre underverker for hvordan vi føler oss. Når det gjelder aktivitet som er bra for den mentale helsa, defineres aktivitetsbegrepet en del bredere.
Meld deg på vårt Nyhetsbrev!
Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!
Kulturell aktivitet som å gå på kino, i teater eller på en kunstutstilling, er positivt, og det samme gjelder religiøs og spirituell aktivitet. Er du religiøs, vil det være fint å oppsøke miljøer der du kan utøve religionen din og møte andre likesinnede. Kanskje praktiserer du meditasjon, eller er nysgjerrig på det? Da finnes det fellesskap der man mediterer sammen, og der du kan lære om meditasjon. Alt som er nevnt her vil kunne være en positiv bidragsyter til den mentale helsetilstanden din, blant annet fordi du får nye impulser og inntrykk, og kan oppdage nye styrker og sider ved deg selv. Å være i aktivitet gjør at vi føler oss gladere, noe som gjør det lettere å møte hverdagens utfordringer.
Dersom du synes det er vanskelig eller skummelt å oppsøke et nytt miljø, kan du jo også invitere venner hjem til deg. Kanskje kan du arrangere en kveld hvor vennegjengen lager sunn snacks sammen? Test gjerne ut hjemmelaget kjeks med granola og mørk sjokolade, frozen yoghurt i biter eller no-bake energy balls med granola.
Les mer: Hvorfor er fysisk aktivitet viktig?
Belong – Tilhørighet
Den amerikanske forskeren Brené Brown sier det så presist når hun forteller at vi mennesker er “wired for connection”. I dette ligger et biologisk behov for tilhørighet: Det å ha en plass hvor vi regnes med, sammen med andre mennesker, er godt for oss. Denne tilhørigheten kan vi finne på mange ulike arenaer, og tilhørighet for én person kan se annerledes ut enn for en annen.
Er man del av en stor familie, kan man kanskje oppleve å høre til der. Samtidig er det ikke selvsagt at familien er den riktige arenaen for alle, og da kan en gruppe som samles om felles interesser, lidenskap eller politisk standpunkt være positivt. Liker du å løpe eller trene styrke, kan en løpegruppe eller bootcamp-gruppe være topp. Hvis du er kunstinteressert, kan et malekurs eller en kunstforening være stedet du kjenner at du finner din plass. Vi vet at sosiale relasjoner er helt avgjørende for et godt liv, og ved å ha gode venner, har vi også gode støttespillere når livet sender en storm vår vei.
Ønsker du å forbedre fokuset ditt og være mer tilstede i livet, finner du gode råd og tips i artikkelen Slik får du mer mindfulness i hverdagen.
Commit – Forplikt deg til noe meningsfullt
Når australierne forklarer hva de mener med dette punktet, handler det om å være til stede for og til hjelp for andre. I dette ligger alt fra små, hyggelige gester som å smile til den som står foran deg i køen på butikken, til å handle mat for en nabo eller slektning som er syk eller dårlig til beins. Kommer du ikke på noe du har lyst til å gjøre, kan du ta kontakt med en frivillig organisasjon, slik at du kan bidra med noe positivt for andre samtidig som du blir del av et fellesskap.
Et gammelt uttrykk sier at den største gleden er å glede andre, og du kan kanskje kjenne igjen den helt egne, gode følelsen av å ha gjort noe fint for andre? På den måten er det også en del egenomsorg i det å stille opp for andre. Og fortvil ikke dersom du ser at timeplanen din ikke har rom for flere forpliktelser, kanskje kan du da øve deg på å se hvor mye fint du allerede gjør for menneskene omkring deg?
Les mer: 5 tips til mental sunnhet