Det er mange ulike teorier om hvor ofte det er lurt å spise i løpet av dagen. Til syvende og sist er det svært individuelt hva slags spiserutiner man foretrekker og har behov for, og det viktigste er at du spiser på en måte som fungerer for deg. I denne artikkelen argumenterer vi likevel for at det er smart å spise minst to ganger om dagen, uansett hva slags livsstil du har.
For å få i deg nok næring
Avhengig av faktorer som alder, vekt og aktivitetsnivå, trenger kroppen din et visst næringsinntak for å fungere optimalt. Spiser du kun ett måltid om dagen, vil det være krevende å få i deg alt du trenger. En ting er antall kalorier, men det gjelder også næringsstoffene kroppen din har behov for.
Trives du best med å spise et eneste stort måltid midt på dagen, for eksempel, må du gjerne gjøre det, men pass da på at du legger inn noen små mellommåltider i løpet av dagen. Trenger du råd og inspirasjon til hvordan du setter sammen et sunt måltid, har vi en artikkel med gode tips her.
Les mer: Sunt kosthold: Dette bør du spise i løpet av dagen
For å holde blodsukkeret stabilt
Når det har gått en stund siden du spiste, vil blodsukkeret falle. Vi kan vel alle kjenne oss igjen i plutselig å bli irritert på alt og alle, uten at noe eller noen egentlig har gjort noe galt. Da kan det være at blodsukkeret har falt til et litt for lavt nivå. Heldigvis er det en enkel måte å unngå dette på, nemlig å sørge for jevnlig påfyll av energi. Hva som fungerer best for din kropp finner du ut ved å prøve deg frem.
Et tips for å begynne å kartlegge hvor ofte du bør spise, er å skrive ned tidspunktene du spiser i løpet av dagen, og dersom du kjenner din indre demon tre frem, er det et sikkert tegn på at du bør legge inn en matbit litt oftere. På den måten kan du holde oversikt over hvor ofte du spiser, og etter hvert se et mønster og tilrettelegge etter hva som er best for deg.
Slik spiser du fem om dagen
I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du enkelt kan få i deg det du trenger av frukt og grønt i løpet av en dag.
For å holde energinivået oppe
Om det ikke er humøret og terskelen for irritasjon som varsler om at det er på tide med en matbit, merker du det kanskje på energinivået. Selv om du har en tradisjonell kontorjobb eller sitter mye på hjemmekontor og dermed ikke beveger deg så mye i løpet av arbeidsdagen, trenger du påfyll av energi. Hjernen din trenger også næring for å fungere og prestere, og det blir lettere å holde konsentrasjonen og være løsningsorientert når energilagrene dine er fulle og du ikke kjenner på en gnagende sultfølelse.
På hektiske dager kan det føles som bortkastet tid å gå fra det du driver med for å lage og spise et måltid. Det er forståelig, spesielt fordi mange av oss er vant med å ha fokus på å være produktive, også fordi vi blir evaluert ut fra hvor produktive vi er. Innerst inne vet vi jo alle at inntak av mat ikke er bortkastet tid, og kanskje blir det lettere å få i seg en god lunsj med disse tipsene til sunne, enkle matpakker og lunsj?
Les også: Stress i hverdagen? Slik takler du stresset
Tips til gode mellommåltider og snacks på farten
Det er ikke alltid lett å planlegge matdagen i detalj, eller alltid å ha det du trenger for hånda. Vi har vel alle endt opp med en sjokolade eller bollepose på vei hjem fra jobb, i mangel på et tilgjengelig sunt alternativ? Det finnes utallige enkle, sunne og velsmakende alternativer du kan lage selv, og som holder seg i kjøleskap eller en lufttett boks i minst en uke. Hva med å prøve våre no-bake energy balls med granola, frozen yoghurt i biter eller no-bake bars med granola og mørk sjokolade? Mulighetene er mange, og gleden over å finne noe sunt og digg i kontorskuffen akkurat når du trenger det, er ubetalelig.