Med en økende interesse for trening og kosthold, er det også flere som vil dele av kunnskapen de har om disse temaene. Samtidig som det er flott med god tilgang på informasjon, oppstår det også lettere misforståelser og myter som kanskje ikke stemmer helt med fakta. I denne artikkelen ser vi nærmere på fem myter om trening og kosthold.
1. Hvis jeg trener mye, bør jeg bruke proteinpulver for å få i meg nok protein
Protein har fått status som en nesten magisk ingrediens i et vellykket treningsregime. Og joda, protein er viktig for musklene våre, men de fleste får i seg nok protein gjennom maten de spiser. Ønsker du å sikre deg mest mulig protein i måltidene dine, finner du gode tips i artikkelen Proteinrike frokostforslag.
Er du usikker på om du bør supplere med proteinpulver eller lignende, kan du finne noen svar her: Hvor mye protein bør du spise?
2. For å få sixpack må jeg ta ekstra mange situps
Kroppen vår fungerer ikke slik at vi kan punktforbrenne fett. Derfor vil du ikke kunne trylle frem synlige magemuskler ved å trene kun den spesifikke muskelgruppen. Det er mange fordeler med sterk mage og rygg, og heldigvis er det ikke sånn at magemusklene må stå ut som en synlig sixpack for at du skal nyte godt av en sterk kropp.
Hvorfor trenger vi sterk rygg- og magemuskler?
Det er viktig å ha sterk kjernemuskelatur for å takle hverdagens påkjenninger som f.eks. stillesittende arbeid. Les hvorfor du bør trene opp rygg- og magemusklene dine.
3. Frokost er dagens viktigste måltid
For mange stemmer nok denne påstanden ganske bra. Når kroppen får i seg god og riktig næring på starten av dagen, har man gjerne en annen giv til å kaste seg ut i dagen enn om man går ut døra med rumlende mage. Så er det også en stor gruppe mennesker som ikke orker tanken på mat om morgenen, og som trenger noen timer til å våkne og kommer ordentlig i gang før de er klare for sin frokost. La oss si det slik: Er du sulten om morgenen eller vet at du fungerer best med litt mat i magen, prøv å få spist litt frokost. Hvis tanken på frokost byr deg imot, lag en god lunsj som står klar til du får lyst på noe å spise. Vår kjøleskapsgrøt med nøttesmør og blåbær er en hit, enten du vil spise den på vei ut døra eller litt senere på dagen.
Les mer: Derfor bør du spise minst to ganger om dagen
4. Spiser jeg godteri, ødelegger jeg treningseffekten
Med mindre du trener for å stille i en fitness-konkurranse, stemmer ikke denne påstanden. Vi er også opptatt av at det er viktig å nyte livet, og dersom kake, is eller godteri er det som gir deg følelsen av kos og hygge, bør det absolutt være rom for det i kostholdet ditt. Som med alt annet, handler det om å finne en balanse som fungerer for deg.
Kjenner du ofte på søtsug, finnes det også masse god og litt sunnere snacks som du kan lage selv. Hvorfor ikke prøve deg på frozen yoghurt i biter, hjemmelaget kjeks med granola og mørk sjokolade eller no-bake energy balls med granola? Enkle å lage, smaker skikkelig godt, og kan redde en hvilken som helst halvgrå tirsdag når de ligger klare i kjøleskapet når du kommer hjem fra jobb eller trening.
Les mer: Derfor er det viktig med et variert kosthold
5. Man legger på seg av å spise sent om kvelden
Nei, du gjør ikke det.
Mange synes det er vanskelig å vite hvilke råd man skal stole på angående hvor ofte man bør spise. Vi forsøker å svare på dette i denne artikkelen. Det som er helt sikkert, er at det å spise etter et gitt tidspunkt om kvelden ikke er noen forklaring på at man legger på seg.
Noen kjenner ikke sultfølelse så tydelig gjennom dagen, men blir kjempesultne om kvelden, og da er det ingenting i veien for å spise dagens største måltid sent. Det som avgjør om du legger på deg eller ikke, er ganske enkelt balansen mellom hvor mange kalorier du forbrenner i løpet av en dag og hvor mange kalorier du putter i deg. Som med mye annet knyttet til disse spørsmålene, er det ikke én fasit som fungerer for alle.
Les mer: Derfor bør du spise kveldsmat