Det er mange kjente og ukjente faktorer som påvirker helsa vår, og å gi en fullstendig oversikt over dette vil bli svært omfattende. I denne artikkelen ser vi nærmere på fem sentrale faktorer for hvordan vi har det, og gir deg noen forslag til grep du selv kan ta for å ta bedre vare på helsa. Kanskje er det ting her du ikke har tenkt på før, men som kan gjøre hverdagen din litt bedre?
Inneklima
Kvaliteten på lufta vi puster inn påvirker hvordan vi føler oss. Dette gjelder både lufta i innemiljøet vårt, og lufta i nærområdene vi beveger oss i utendørs. Hvis vi tilbringer mye tid i dårlig inneklima, kan det gjøre oss trøtte, og gi plager som hoste og irriterte slimhinner. For personer som lider av astma og allergi kan disse tilstandene forverres. Noen tips her er å lufte ut jevnlig, unngå bruk av parfyme og duftlys, la være å røyke inne, og å bytte ut teppegulv med mer rengjøringsvennlige flater.
Hjemmemiljø
Støy og belysning påvirker også hvordan vi har det. Betydelig støy kan over tid svekke hørselen vår, men det er først og fremst økte stressnivåer og alt det fører med seg som gjør at bråk og støy bør reduseres til et nivå som du selv er bekvem med. Det er kanskje flere som kan kjenne seg igjen i følelsen av å ønske seg en “lydløs”-knapp å trykke på, enten det gjelder løpende, skrålende unger, naboer som pusser opp eller lignende? Vi kan ikke alltid fjerne irritasjonsmomentene i hjemmet, men det går an å ta et familieråd eller en prat med samboer for å legge til rette for et hjemmemiljø hvor alle kan fungere godt.
Å skape et hjem du trives i kan bringe deg mange gode opplevelser. Kjennes det godt og trygt å komme hjem, har du også et godt utgangspunkt for å hente deg inn etter en krevende dag på jobb. TIlsynelatende små ting som å omgi deg med farger, møbler, lyder og lukter som gjør deg glad, kan bidra svært positivt til helsa di. Det betyr ikke at du må ha nytt, dyrt eller fancy interiør, men at du har laget deg et hjem som føles trygt og nærende for deg.
Les mer: Slik får du en mer effektiv og balansert hverdag
Nærområdet ditt
Omgivelsene i nærområdet ditt påvirker helsa di. Vi vet at forurensning fra trafikk og industri, som for eksempel svevestøv, vil kunne påvirke helsa vår negativt. Samtidig er dette noe lokale og nasjonale myndigheter har fokus på å forebygge, og nivåene av luftforurensning i Norge har gått ned de siste 10-20 årene.
Dersom du bor midt i byen og elsker å kunne se folk og høre trikken, har du antagelig havnet på helt riktig sted. Kjenner du derimot at du stadig lengter etter skogen, fuglekvitter og vindens sus i trærne, kan det hende det er et helsefremmende tiltak å flytte ut av byen. En del av det som påvirker oss vil med andre ord ha ulik effekt på forskjellige mennesker, og det er kun du som vet hva som vil være gode valg for deg.
Sosiale relasjoner
Et velfungerende sosialt liv med gode, nære relasjoner er helsefremmende både for den fysiske og mentale helsa vår. Ensomhet og mangel på støtte og forståelse kan ha en direkte destruktiv effekt på helsa. Noe av det viktigste du kan gjøre for egen helse er derfor å ta vare på menneskene rundt deg som betyr noe for deg. Forskningen peker på at det ikke må være nær familie eller en kjæreste som gjør det gladere, det holder å vite at du har gode støttespillere som er der for deg. Kanskje er det en kollega eller en hyggelig nabo du kan slå av en prat med?
Derfor er god helse og livsstil viktig
Les mer om hva god helse og livsstil innebærer, og hvorfor det er viktig for akkurat deg, i din hverdag.
Maten vi spiser
Det sier seg selv at det vi putter i munnen vil påvirke kroppen og helsa vår. Maten skal gjennom hele fordøyelsessystemet vårt og gi næring til å drive alle kroppens funksjoner, og derfor bør vi være bevisste på hva slags matvarer vi spiser. Helsedirektoratets kostholdsråd baserer seg på internasjonal forskning og kunnskap om ernæring, og er en god, generell ledetråd for kostholdsvalg.
Synes du det er vanskelig å få i deg fem om dagen? I denne artikkelen får du gode tips.
Også her gjelder det å kjenne etter hvordan kroppen din reagerer på maten du spiser. Har du allergier, intoleranser eller av andre grunner kjenner at enkelte matvarer ikke fungerer godt for deg, så holder du deg selvsagt unna dem. I dag har vi et enormt stort utvalg av alternativer til for eksempel egg, kumelk og kjøtt, så som regel finnes det gode løsninger hvis du oppdager at det er “vanlige” råvarer du bør unngå.
Les mer: Slik blir måltidet litt sunnere
Fysisk aktivitet
Det er ikke tvil om at fysisk aktivitet er en enkel, gratis og effektiv medisin for bedre helse. Fysisk aktivitet har mange helsefordeler, blant annet forebygger du livsstilssykdommer og legger til rette for en god hverdag. Du kan lese mer om dette i artikkelen Hvorfor er fysisk aktivitet viktig?
En sterk kropp gjør det lettere å fungere godt i hverdagen, noe som kan gi mestring og glede, som i sin tur er svært helsefremmende følelser.