Er du en av dem som tror man må være myk og fleksibel for å begynne med yoga? Mange går rundt med den oppfatningen, og når man ser hvordan yoga ofte promoteres i sosiale medier, er det heller ikke rart. Som regel ser vi slanke mennesker som legger både armer, bein og hode på steder som ikke er innen rekkevidde for de fleste av oss.
I denne teksten gir vi deg fem gode grunner til å begynne med yoga, også dersom du er en av oss som ikke kan legge beina på skuldrene eller stå på hodet.
Du er “stiv som en stokk”
Kjenner du deg igjen? Du er i så fall ikke alene om å tenke at du bør være myk og fleksibel før du begynner med yoga. Sier du det til en yogi (en som praktiserer yoga jevnlig), vil vedkommende helt sikkert si at det er den beste grunnen for nettopp å begynne med yoga. Ok, så kan det være litt ubehagelig for musklene når de skal strekke litt mer på seg enn de er vant med, men som man ofte sier i yogamiljøet: “Alle med pust og puls kan gjøre yoga”. De fysiske øvelsene, som kalles asanas, kan tilpasses alle kropper, uansett hvor kort eller langt ned i spagaten du kommer.
Du får bedre kontakt med pust og kropp
Selve ordet yoga betyr “å forene” eller “føre sammen”, noe som refererer til at kropp og sinn forenes.
De fleste av oss bruker mye tid i hodet i løpet av dagen. I en yogasekvens vil du bli minnet på å være oppmerksom på både pusten din og hva som skjer i kroppen. Økt oppmerksomhet på kropp og pust er ofte en nøkkel til å kunne være mer tilstede også utenfor yogamatta. Kanskje blir det lettere å legge bort to do-lista, senke skuldrene og nyte middagen med vennegjengen etter ei økt på yogamatta.
Meld deg på vårt Nyhetsbrev!
Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!
Du vekker hele kroppen
Gjennom de ulike yogastillingene vil du vende og vri på kroppen på måter de fleste av oss ikke gjør i løpet av en arbeidsdag. Jobber du på kontor blir dagene fort nokså stillesittende, jobber du i helsevesenet så sitter du kanskje ikke ned i løpet av en hel arbeidsdag. Å gi kroppen variasjon i bevegelsesmønsteret gjør godt for alle de små musklene og senene som ikke er i sving ellers. Du trenger heller ikke opptre som en trapesartist for at kroppen din skal nyte godt av yogapraksisen – visste du at mange helt enkle yogaposisjoner fungerer som en massasje for de indre organene dine der de glir og flytter seg rundt?
God øvelse i å holde fokus
I en travel hverdag er vi mange som tyr til multitasking for å få gjort alt som står på to do-lista. På yogamatta har du kun deg selv å tenke på. Legger du igjen mobilen på kjøkkenet, unngår du at den blir en forstyrrelse. Tankene om alt du skal og burde gjøre dukker kanskje opp også på yogamatta, men med lærerens instruksjoner vil du mest sannsynlig bli mest opptatt av hvor du skal sette beina og hvilken arm som skal være hvor.
Yoga passer for alle
Det finnes utallige varianter av yoga, alt fra helt rolig og avslappende yin eller restorative yoga, til mer fysisk krevende og dynamiske former som Ashtanga. Det er vanskelig å vite hva du liker best før du har prøvd, kanskje viser det seg at du både mestrer og elsker å stå på hodet nesten før du vet ordet av det. I begynnelsen er det uansett fint å gå til en yogasal med en lærer til stede, slik at du kan få veiledning og stille spørsmål, og ha noen som kan holde beina dine mens du øver deg på å stå på hodet.
Les også: Slik kommer du i gang med treningen
Ikke glem påfyll
Vi vet at yoga kan bidra til å redusere stress og forbedre søvnkvalitet og fordøyelse, men samtidig er det ett av mange grep du kan ta for å ta vare på helsa di. Selv om du blir bitt av yogabasillen, trenger kroppen fremdeles påfyll med sunn, god mat. Bare Bra Granola, Musli og Supergrøt er alle laget med næringsrike ingredienser, uten tilsatt sukker, og egner seg ypperlig som påfyll etter en yogatime. Du vil nok sende takknemlige tanker vår vei for at vi anbefalte deg å ha en kjøleskapsgrøt med nøttesmør og blåbær stående klar til du kommer hjem fra yogaklassen din.