Det er lett å få inntrykk av at det finnes fasitsvar på mange av de vanligste spørsmålene rundt mat, ernæring og trening. Noen faglig baserte råd kan du selvfølgelig forholde deg til, men det aller viktigste er faktisk at du lytter til kroppen din. Ikke den enkleste instruksen, kanskje, men i denne artikkelen ser vi på hvordan du kan finne ut hvor ofte det er riktig for deg å spise.
«Spis hver tredje time»
Du har kanskje hørt rådet om at du bør spise hver tredje time? Dette går igjen fra mange eksperter på helse og ernæring. Denne anbefalingen kommer nok fra tanken om at kroppen trenger jevnlig påfyll gjennom dagen. Likevel er ikke dette den beste løsningen for alle. Noen synes det er topp med et måltid midt på dagen og et nytt på kvelden, mens andre ville mistet både humør og forstand om de måtte vente seks-sju timer mellom to måltider.
Det er viktig å passe på at helheten av kostholdet ditt dekker det du trenger i løpet av en dag. Mange synes det er lettere å ha kontroll på dette når man spiser oftere, da ender man gjerne opp med flere mindre måltider og blir mer obs på variasjonen.
Hvor aktiv er du?
Med aktivitetsnivå i hverdagen mener vi ikke bare ren trening. Kanskje har du en jobb der du er mye på farten, går til og fra buss eller tog, er på en inspeksjon eller veileder kunder i en butikk. Walk and talk-møter blir stadig mer populært, og uten at du har tenkt over det har du kanskje klokket inn flere tusen skritt før lunsj. I så tilfelle er det ikke rart om du kjenner behovet for påfyll oftere enn kollegaen din som samme dag har et heldagsmøte i ett og samme rom.
Dersom trening er en del av uken din, er det ekstra viktig å passe på at du får i deg nok energi. Her kan du lese om hvordan du bør spise før trening. Også etter ei treningsøkt bør du sørge for godt og riktig påfyll, noe vi forklarer nærmere i artikkelen Dette bør du spise etter trening.
Hvor store måltider spiser du?
Fra den tiden vi mennesker var jegere, tok vi til takke med den maten vi fikk servert da det var mat å få. Å tilberede måltider var en omstendelig prosess, noe som vil si at man gjerne spiste store måltider, men kanskje bare én gang om dagen. Selv om de fleste av oss verken får maten servert på ål eller i hule i dag, fungerer denne måltidsrytmen fremdeles godt for noen. Spiser du store, nærings- og energirike måltider, trenger du kanskje ikke så mange måltider om dagen. Er du en mer småspist type, eller du spiser mindre kaloririk mat, vil det antagelig være behov for påfyll oftere enn et par ganger om dagen.
Gode alternativer til frokost og mellommåltider
Som med så mye annet, er det også her en god idé å planlegge. Dersom du vet at du fungerer best når du spiser jevnlig gjennom dagen, vil dagen mest sannsynlig bli bedre dersom du har god tilgang på flere små måltider. Noen vil gå så langt som å kalle det et life hack å ha sekken eller veska full av snacks.
I vår oppskriftsbase kan du scrolle deg gjennom forslag til sunne, varierte måltider. Flere er godt egnet til å ta med på jobb eller skole, for eksempel no-bake energy balls med granola. De tar ti minutter å lage, er næringsrike og sunne, og svært populære innslag i matpakken for både store og små. Å kunne by på et par-tre energiballer når et krevende møte trekker ut kan både imponere sjefen, unngå små sammenbrudd og redde resten av ettermiddagen.
no-bake energy balls med granola
Disse energikulene lages på 10 minutter og innholder kun 4 ingredienser. Perfekt som mellommåltid!
Observer deg selv gjennom dagen
Det beste rådet for å finne ut hvor ofte du bør spise, er rett og slett å kjenne etter og følge nøye med på hvordan dagene dine er. Står du midt i en hektisk dag og sjonglerer mange baller i lufta, kan det være lett å glemme at hodepine eller dårlig humør er et tegn på at du burde få i deg litt næring.
Det er store individuelle forskjeller her, og du trenger ikke ha en forklaring på hvorfor du trenger et ekstra mellommåltid. Du og samboeren din kan ha nokså likt aktivitetsnivå i løpet av en dag, mens den ene vil spise ofte og den andre sjelden. Ingen av delene er feil. Behovene våre vil også endre seg fra dag til dag, og det er helt normalt at spisemønsteret ditt varierer uka gjennom.
Vil du gå virkelig vitenskapelig til verks kan du føre en matdagbok hvor du også skriver om hvordan du føler deg. For de fleste vil det være tilstrekkelig å øke oppmerksomheten på sammenhengen mellom matinntak, humør og energinivå. Konklusjonen er at svaret på hvor ofte du bør spise er det kun du selv som har.
Meld deg på vårt Nyhetsbrev!
Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!